Sjalarna

                                                                                                
I höstas var jag på en rehabperiod. Vi var en grupp människor med en gemensam nämnare, nämligen värken.
Även om det var olika orsaker till vår värk och den yttrade sig på olika sätt, så var det ändå skönt.
Vi befann oss alla bland människor som förstod! Ingen behövde förklara sig, ingen behövde känna sig som en smitare eller simulant. Vi gjorde det vi orkade och vilade när vi behövde.

Det som ofta får "styka på foten" när man har värk är vår kreativitet.
Det tycks vara så att många skalar bort mycket för att klara av att leva med smärta. Ofta blir det livets lyx, sånt som vi gör för vårt höga nöjjes skull som först ryker. 
När man går med ständig värk blir man oerhört trött, energin ligger långt ifrån topp....många väljer att spendera den lilla energi som finns på att göra sånt som måste göras. När det är gjort finns ingen energi över till det man egentligen vill göra!  Så är det för väldigt många. Det många inte vet är att vi får bonus energi om vi spenderar lite av vår dagliga energi på att göra roliga/givande saker. Den energin det ger oss hjälper oss att efteråt bättre klara av det vi "måste"

Det var många år sen jag märkte att det var så! När jag sitter och skriver, målar eller gör andra kreativa saker mår jag gott. Ju mer inne jag är i det jag gör, ju bättre mår jag. Det är som om de lycko-endorfiner som frigörs då, blockerar kropens smärtreceptorer.!
Men. det har inte alltid varit lätt.... är jag för slut så går det inte, och min kropp klarar inte längre av att arbeta med sånt som ställer höga krav på finmotorik, eller statiskt arbete. Men, det är inte det värsta.

Det svåraste är att kunna vara kreativ utan att känna att man måte rättfärdiga det man gör- eller utan krav på att det ska bli någonting "lönsamt".
När jag gick akvarellkurs en gång hade jag jättesvårt att börja måla min första bild....pappret kostade 10:-...tänk om det inte blev någonting?!!
Hör bara hur tokigt det låter! Kan inte lyckan i att vara kreativ, vara en belöning i sig?  Sitter vi med ett korsord, är det ingen som förväntar sig en vinst...det är tillåtet tidsfördriv. Men om vi istället för bokstäver i rutor använder färg utan rutor, är det som en oskriven lag att det ska säljas, ges bort eller komma upp på väggarna.....Hmmm...

Ibland är jag sugen på att bara låta färgerna flöda över den tomma duken, men det känns nästan som slöseri med tid och pengar! Knäppt va?  Nåväl, en dag ska jag göra det också.
När jag var på rehabkursen fick jag prova på någonting nytt:

sidenmålning!
Det var ett lyft! Jag fick stå och måla, med greppvänliga verktyg, frossa i färger och se magin när mönstret sakta men säkert växte fram! Inget småpiller görande, inga krav på fullgod syn..... Det är som att frossa i färg på en duk, men roligare. Färgen lever sitt eget liv, och jag har bara lite (?) att säga till om när det gäller slutresultatet.

Jag är ju som jag är, därför väljer jag färger ur ett helande perspektiv och passar också på att lägga in glädje, kärlek och healing i varje sjal!

Jag säljer sjalarna till självkostnadspris....för att kunna göra nya och för att den som behöver en ska kunna köpa utan "dåligt samvete"

I ljus och Kärlek! E
                                                                                                                       

"Komihåg drömmar"

Eller ska jag kanske säga regressioner i drömform?
Det jag tänker berätta lite om är att jag i flera drömmar sett glimtar av en ung pojke i äppelknyckar byxor, vit skjorta rundhättad keps. Han är barfota med de nya läderskorna hängande ihopknytta över ena axeln. Han går och drar med en pinne längst ett spjälstaket och känner sig frustrerad, ledsen, snärjd och oförstådd....

Gång på gång har den drömmen dykt upp, jag har känt hans käänslor och kullerstenarna under fötterna...men inte förstått budskapet.

När jag var på väg att bränna ut mig hade jag en dröm om att jag körde en speciell bil genom skogen...Bilen hade inga vanliga däck utan spindelbens tunna fälgar, ...den tolkningen var inte så svår...Jag körde på fälgarna....
   Men när jag träffade kvinnan som lett drömkursen, sa hon att jag kunde skriva ner drömmen, för att bättre förstå den.

   Sagt och gjort, jag satt mig vid datorn och började skriva. Det blev en bok! (byrålådan än så länge) Huvudpersonen använde bilen att resa mellan olika liv hon levt, för att bättre förstå varför hon upplevde sig och sitt liv så som hon gjorde... En av resorna hon gjorde förde henne till Prag, där var hon Christian, pojken med äppelknyckarbyxorna!
   När jag skrev om Christian kom fler och fler minnen till mig, jag både såg, hörde och kände....jag skrev och grät, skrev och grät. Jag kände igen många av de känslor jag haft som Christian, och många pusselbitar föll på plats.

Christian var inte det enda liv som dök upp i skrivandet där fanns även ett liv som Maria en ung flicka som levde på Kreta. Även hennes liv hade jag tidigare drömt om.....

Jag är så tacksam för de här komihåg drömmarna, och för att ännu fler minnen kan komma fram när vi sätter oss och skriver om dem. För jag tror att när vi upptäcker de röda trådar som löpt genom våra tidigare liv kan vi se att de löper även i vårt nuvarande. Och min tro är att när vi lärt oss vad de vill att vi ska lära, då kan vi bryta våra livsmönster och skriva nya kapitel i vårt livs bok. Det viktigaste med regressioner är att vi ska förstå, förlåta och släppa taget. 

I ljus och kärlek / E

Drömmar

Du kanske undrar vad drömmar har med kreativitet att göra? Allt...skulle jag vilja säga. Drömmar är en form av kreativitet, en bra form, för där släpper vi logikens spärrar...i drömmen är ALLT möjligt. Jag gick en gång en drömkurs, och frågade då om alla drömmer. Jag drömmer nämligen väldigt mycket, och fram till nu har jag alltid sovit så dåligt att jag aldrig kommit ner under drömstadiet.... Som svar på min fråga fick jag svaret NEJ.....inte riktigt alla. De allra flesta gör det, även om de inte kommer ihåg sina drömmar, men några få tycks ha svårt att drömma....min fundering blir då..är det de människor som i "vaket" tillstånd tycks helt humorbefriande??? Hur det är med den saken vill jag inte ge mig in på för som jag ser det så drömmer vi alla...alltid! Hur som helst så är jag oerhört glad för mina drömmar. I min familj har vi alltid pratat drömmar, ända sedan jag var liten, och omedvetet har vi alltså hjälpt varandra att hålla fantasin och kreativiteten levande. När jag jobbade med mina sinnebilder fick jag ibland texterna först, men ibland kom bilderna först oftast i mina drömmar. En del bilder var så envisa att jag var tvungen att kliva upp och rita av dem innan jag kunde somna om. En del kom i symbolform som svar på någn fråga jag ställt mig innan jag gick till sängs, och en del var någon sekvens i den allmänna drömvillervallan.... En sån bild var ett vattenfall fyllt av gitarrer...den drömmen handlade om känslor, och att vi ibland kan använda musik som ett medel att komma åt känslorna. Väljer vi alltid att lyssna på musik vi känner oss trygg med, når vi inte obekväma känslor, som kanske pockar på för att komma upp-ut- och -iväg. Ibland vaknar jag upp ur någon mardröm, då brukar jag fråga mig själv vad den drömmen vill lära mig, när jag insett det, sjunker jag ner i drömen igen och gör om den. Ofta med överraskande men bra slut :-) Många gånger kan drömmarna inspirera mig att måla. Ibland att skriva. När jag inte riktigt förstår och drömmen känns viktig brukar jag ringa min syster Anna, det är som vi har lättare att tolka varandras drömmar...det är väl lättare att se helheten när man är lite på avstånd! Sov gott...det finns ingen anledning att sova ont! / E

Chakramålnings kursen

På min andliga kreativa resa har jag gått många kurser. Jag har tagit till mig kunskap och införlivat den i vardagen.

Chakra är energicentra i vår kropp. De följer regnbågens färger, med röd längst ner vid svanskotan, orange något högre upp, gult vid solarplexus ( hm...gult...solar...) grön/rosa vid hjärtat, blått vid halsen, lila vid tredje ögat och vitt högst upp. Det finns fler chakran än så, men de här är de största.
Varje chakra, står för olika känslor och behov, och vi jobbar ständigt med dem. Ibland kan ett chakra vara nästan avstängt och ibland kan det vara för aktivt.
Första gången jag kom i kontakt med chakran för egen del var mitt rotchakra en tunnliten rödsvart "tråd", min behandlare sa att jag måste börja tänka mer på mig själv, för jag höll på att vara dränerad på min egen energi, gav för mycket till andra..... så sant hon hade. I det gula chakrat bor mycket av visdomen, men där lagrar vi också vår oro och ängslan.

Varje chakra har en egen grundton, och det finns eteriska oljor som påverkar olika chakran.
Vi kan öppna, balansera och hela våra chakran på olika sätt. Ett sätt är att använda sig av olika andningsövningar.

När jag samlat den kunskapen satt jag på min kammare och funderade. Jag insåg att det borde gå att kombinera färg doft andning och musik. Så föddes tanken på chakra målnings kursen.

Min syster skapade musik som påverkade ett chakra i taget.

Jag samlade en grupp kvinnor som fick arbeta med andning, dofter, och musiken. De fick måla (med fel hand, för att komma åt sitt undermedvetna) Sedan samtalade vi kring bilderna och hjälptes åt att tolka. Vi avslutade varje träff med en meditation och de fick till uppgift att skriva dag/natt bok till nästa gång, för att följa förändringar i tankesätt.

Kursen var mycket uppskattad, Jag ser fram emot att så småningom kunna hålla fler.......

I ljus och kärlek / E


Sinnebilder

Jag har alltid tyckt om att måla, men inte slingrande blommstjälkar och sirliga blommor. Tidigt insåg jag att naturbilder inte heller var min grej, för vem kan ge rättvisa åt den? Vem kan förmedla ljuset i en tvådimmensionell bild, och ge det rättvisa?
Min far målade landskap,så därför började jag tecna porträtt...där kunde jag slippa det mesta av kritiken (ler)
Jag kände en längtan efter att måla känslor, eller bilder som väcker känslor. Ville också gärna få med "andligheten" i mina bilder, eftersom den är en så stor del av mig.

Ville bli bildlärare när jag gick i högstadiet, men fick inte för mina föräldrar, för den utbildningen fanns bara i Stockhom, och hämska tanke om jag skulle åka dit!

Tiden gick och så småningom blev jag i stället sjukgymnast. Efter ett par år inom somasidan, ( ortoped, rehab mm) hamnade jag på psyk, som sjukgymnast.
Innan jag började där tänkte jag att många nog såg det som om de kommit till vägs ände...när de hamnade där. Men sedan insåg jag att de istället var vid början av en ny väg.....de hade hunnit tillräckligt långt för att inse att de själva ville förändra sina liv.

Så småning om slogs jag av insikten att oavsett om de kom till mig för depresion, anorexi, livskris eller annat så hade de flesta en gemensam nämnare. De bar på existensiella frågor. Frågor om livet, döden, evigheten. Många i västerbotten var också på många sätt berörda av "sträng religiositet" "Fröjdens med bävan!!!

Det var straffbart att vara lycklig....och livet vimmlade av tankar på straff.....

Jag pratade mycket, insåg att kropp och själ starkt hör ihop. När jag arbetade med beröring, insåg jag att det är en form av bekräftelse som många alldrig upplevt. Och den bekräftelsen skapar tillit, många som kom till mig berättade saker som de aldrig berättat för nån, även om de gått på samtal i många år. Jag insåg också att andningen och avspänning är viktiga när det gäller att komma i kontakt med sina känslor.

Så småningom var det en av alla underbara människor som kom till mig som frågade när jag skulle skriva ner alla mina klokheter, hon hade bland annat aldrig mött någon som förkunnade villkorslös kärlek så som jag gjorde.

Det mognade inom mig ett tag men sedan var det precis som för min syster Anna som får till sig sånger "rakt upp och ner"... jag satt mig vid datorn och texterna kom....jag hann aldrig fundera på vad jag skulle skriva, de bara kom. Ibland kom texterna först ibland fick jag biderna först.
Många gånger drömde jag bilderna och satt mig senare vid datorn och bad att få en förklaring, då kom texten.

Så började jag också måla bilderna. Tidigare hade jag varit noga med propotioner och detaljer. Men min bindvävs sjukdom(EDS) hade börjat bli så kännbar att jag inte längre orkade vara så noga, bilderna kom lika fort som texterna, och det viktiga i bilderna blev den känsla de förmedlade.
Jag hade kommit till insikt om att den känsla vi är i när vi gör något, den känslan blir kvar i det vi gjort.
Därför vinnlade jag mig om att själv vara i den känsla jag ville måla.

Så småningom blev det 42 texter och bilder.....en lång krokig väg senare....fick jag dem upptryckta.
När jag låg i Uppsala för en av alla mina ögonoperationer insåg jag att det inte är alla som kan eller orkar läsa, så som komplement har jag även läst in texterna på en talbok.

Jag kallar dem SINNEBILDER och det är texter och bilder som speglar vår inre resa.
Det jag har märkt under den tid som gått är att de är så "träffsäkra"...oräknerliga gånger har människor tagit ett kort ur leken och sagt "Hur kan den veta"? ...eller "Precis vad jag behövde"!

Det senaste är att jag på sistone fått många beställningar från dem som håller på med nummerologi!!
De säger att kortens känslomässiga budskap passar in på nummerologiska tolkningar?!!?

Där ser man...det hade jag ingen aning om.....men, det var ju inte jag(?) som bestämde vilka nummer korten skulle ha.

Under processen med att skapa de här korten kom jag plötsligt ihåg min önskan sen barndomen....att jag ville måla känslor, eller bilder som väcker känslor...och insåg att jag nu gjorde det!!!
Det är inte för inte som det sägs..."Var noga med vad du önskar...för det kan inträffa!"

I ljus och kärlek / E

Välkommen till Chavvas blogg

Chavva betyder liv/livgivande...
och det är ett passande namn....för den här sidan kommer att handla om mitt skapande,
mina olika projekt och varför jag gör dem.
Som jag ser det skapar vi själva våra liv...hela tiden. Och somliga av oss vill skapa i våra liv...hela tiden.
Det kan vara allt i från bullar, en god middag, en målad porslinskopp, sjal eller tavla....till nya relationer.

Att vara kreativ och skapande är så mycket mer än att sitta med en pensel bakom örat.
Ibland kan det vara att hitta lösningaar på de problem vi möter i livet.

Som du förstår kommer den här sidan att kunna innehålla lite av varje. Precis som livet kan tyckas oförutsägbart kan den här sidan också bli det....men vem vill läsa en bok där man redan från början kan ana hur det går på slutet??

Kram E

RSS 2.0